waarom winterklaar maken niet nodig is
In deze post lees je over 'winterklaar' maken. Een (ouderwets?) begrip in het tuinieren...
Ik kan heel kort zijn: niet nodig!
Het scheelt je tijd en energie, maar bovenal help je er de vogels en andere insecten mee. Hieronder een aantal redenen om alles lekker zo te laten.
1 wintersilhouet
Als je uitgebloeide bloemen laat staan en grassen nog niet terug knipt heb je in de winter toch nog een mooi plantsilhouet. Ook al is de plant bruin geworden, de bloemstengels en grassen staan er nog fier bij. Zeker als het zou gaan sneeuwen heb je toch nog 'body' in je tuin. Iedereen weet dat een laagje rijp alles mooier maakt. Dus beter een dode bloemstengel dan geen. Zo heb je toch nog wat te zien in de tuin, heb je nog beweging van de planten als het waait. Ook al is de plant bruin, bruin is ook een kleur (aldus Piet Oudolf...)
2 beter voor de biodiversiteit en het leven in je tuin
Vogels eten zaadjes, dat weet iedereen wel. En waar halen ze die zaadjes? Juist, van uitgebloeide bloemen en struiken. Zonde als je dat voor hun neus wegkaapt. Ook zitten in uitgebloeide bloemen spinnetjes en andere insecten die de vogels kunnen eten. Ze scharrelen zo een lekker maaltje bij elkaar door alle planten, potten en struiken af te gaan.
3 hotel
Uitgebloeide bloemen, maar ook grassen en struiken worden gebruikt om in te overwinteren. Een holle stengel bijvoorbeeld, zal veel inwoners hebben. Zo geef je de allerkleinste (maar zeker ook belangrijke) beestjes in je tuin een onderkomen waar ze kunnen schuilen en overwinteren.
4 afgevallen blad
Het blad van de bomen laat je beter liggen in de borders. Het beschermt vorstgevoelige planten en geeft de grond een warm dekentje. Ook tussen dit bladerdek zitten veel insecten. Ook poppen van vlinders overleven op deze manier. Het afgevallen blad kun je wel van je gazon afhalen, anders krijgt je gras geen lucht en licht. Verzamel het blad dan en verspreid het in je border. Heb je een hoekje in je tuin, is het ook raadzaam om daar wat afgevallen blad te laten liggen. Voor je het weet bouwt er een egel een winterverblijf in de hoop bladeren.
5 gratis bodemverbetering
Afgevallen blad, oude bloemen, stukjes bloemstengel, het kan allemaal terug in de border. Zo voedt je de bodem. De bodemdieren zullen er blij mee zijn. Onder andere regenwormen zetten het blad en materiaal om in goede compost. Zo krijg je een levendige bodem. Je planten zijn er dankbaar voor. Het geeft hen weer voeding.
6 het beschermt je planten
Als je bijvoorbeeld grassen afknipt, houdt je kleine holle stengeltjes over. Wanneer het veel regent en daarna vriest, kan de plant kapot vriezen. Door het gras en de bloemstengels te laten staan, komt er in ieder geval geen water in het hart van de plant, waardoor deze meer vorst kan hebben. Dit geldt ook voor vaste planten. Als de plant al niet zo winterhard is bescherm je hem door zijn takken en bloemen er aan te laten. Zo heeft de plant betere bescherming tegen koud weer en vorst.
Je ziet het, genoeg redenen om niet teveel te doen in de wintertuin. Behalve genieten van wat er nog staat en de tuinbezoekers. Zij zullen je dankbaar zijn dat er nog genoeg lekkers te halen valt in je tuin.








